Fermenterad fisk

panoramasill

”Fermentering är en hälsoregim, en gourmetkonst, ett mångkulturellt äventyr, en form av aktivism och en andlig väg, allt i ett”. Sandor Ellix Katz.

När jag börjar få för mycket kefir jag filtrerar ungefär 3 deciliter kefir genom en kaffe filter och gör mjukost. Vasslan som då blir till använda jag till min fermenterad fisk. Jag läst en artikel om det för ett tag sin på en blogg som heter Thyroid diet coach –  Fermented Fish: A beneficial factor in your thyroid nutrition diet.

Det finns mycket skriven om just fermenterade mat man måste bara pröva sig från.

Bas recept – Fermenterad fisk

Ingredienser:

Glasburk på 500-750 ml

400 gram upptinat sill

1 msk havssalt

1 rödlök

1 dl vassla

3 lagerblad

Ca en msk av kryddpeppar eller annan krydda

Gör så här:

Blanda salt, kryddor och vassla en en liten skål

Skär löken i tunna ringar

skär sillfilé  i middan, ta bort skinnet på sillen med en vass kniv (man bara drå av det)

Skölj filéerna för att minska på grumlighet i inläggningen

Klipp fisken till lagom bitar och blanda med löken

Läggar lök och fiskbitar i glasburk

Häll på kryddor, salt och vassla blandning. Fyll upp med vatten

Lägga i  gärna ett litet lock eller glaslock för att tynger ned allt under ytan

Ställ mörkt i 3-5 dagar i et köksskåp i rumstemperatur

Fermentering eller mjölksyrajäsning

Metoden bevarar näringsämnena och för tarmen goda bakterier utvecklas. Matsmältningen underlättas samtidigt som det bildas enzymer och C-vitamin – Icakuriren 13-04-10 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s