Hjälp med att lära hur man kan lära lättare.

Det slog mig en kväll när jag tittade på den enorma stapel böcker som väntade på mig, att kanske det kunna finnas ett bättre sätt att studera, inte bara föra anteckningar samtidigt som jag läser och försök komma ihåg allt. Jag hittade just det jag behövde på biblioteket – hjälp med att lära hur man kan lära lättare. En liten bok som heter Gör studierna enklare av Christer Westlund.

http://www.meuniversity.com/

 Jag har tagit framme några visa ord…..

Det optimala inlärningstillståndet (OI) är ett mycket avslappnat tillstånd (avspänd koncentration). Vi är avspända och avslappnade samtidigt som vi är koncentrerade och fokuserade på vad vi ska göra; vår förmåga att lära ökar enormt.

Krav för att uppnå OI. Om vi inte befinner oss i ett sinnestillstånd anpassade för inlärning sker mycket lite inlärning.

  • att det finns någon slags utmaning i det som ska läras in, inte för lätt och inte för svårt.
  • Viljan för att lära som komma från den som ska lära sig; inte vara påtvingad från någon annan
  • Stressnivå skall vara minimal
  • Fokus skall ligga på att lära och att göra                     

Fixa läs miljö

Vara positivt inriktade – jag är redo att läsa.

Musik – speciella typer av klassisk musik (barock, Mozart) på låg volym. Prova en sorts musik för läsning, en annan som pausmusik för att ladda batterierna inför nästa studiepass.

Läs igenom boken snabbt, ta korta pauser och visualisera hur du kan använda innehållet.

Identifiera vad som kännetecknat de tillfällen du upplevt att du lärt dig mycket. Hur var stämningen? Vad gjorde du? Hur tänkte du?

 Helhetsläsning

Det är en tre stegs process.

1)Förstrukturering – bekanta dig med vissa ord som är nya, undersöka hur boken är upplagd, läsa baksidan för att skaffa dig en idé om boken, läsa innehällsförteckningen och en liten bit av förorden. Bestäm dig för hur stor del av boken du nu ska fokusera på (100 till 250 sidor är ofta lämpligt) och bläddra igen hela den delen av boken och läs en rad eller rubrik på varje sida. Detta ta mindre än tio minuter.

Andra dela av förstruktureringen – ställa så många frågor som möjligt kring innehållet i texten. ”Ställ frågor (10-20) som gör att boken får större mening för dig. ”Hur, vad, vem, var, när och vilka”. Hjärnan har ställt in sin fokus på här och nu – och börjat leta efter just den typen av information. Effekten av detta kommer du att marka genom att tankarna slutar att vandra. Skillnaden mellan öppna och slutna frågor – sluten fråga har en bestämde mängd svarsalternativ; ja eller nej, bra eller dåligt. En öppen fråga kan generera hur många svarsalternativ som helst; ” Är himlen blå?” är en sluten fråga och ”Vilken färg har himlen”? Är en öppen fråga.

2)Läsning – komma in i sinnestånd; luta dig tillbaka, sätt bägge fötterna i golvet, tå några djupa andetag och slappna av. Repetera tyst de frågor du formulerade kring boken. Bestäm dig för hur fort du sa läsa. Ökad hastighet kan tränas på olika sätt. Börja högst upp på en sida, låt dit finger fara ned över siden samtidigt som du räknar från tre till ett. När du är på tre så är fingret högst upp och när du kommer till ett så har fingret kommit längst ned på siden. Låt ögonen följa fingret när det far fram över siden; rakt ned, från ena hörnet på sida till det andra eller i slalom. Variera övningen genom att ibland spendera mer tid på en sida. Börja räkna från fem och tio. Ägna fem till tio minuter åt varje hastighet, repetera några gånger, du kommer att märker att det går lättare. Stanna inte längare än 20 minuter på steg 2 – lässteget. Korta pauser med 15 till 40 minuters intervall. Stå upp och ta några andetag, gör några rörelser och dricka ett glass vatten, fortsätt.

Två enkla sätt att öka läshastigheten – Ett – Vissla. Två – Mandarintekniken. Luta dig tillbaka och slut ögonen. Ta några djupa andetag och slappna av. Föreställ dig att du har en mandarin i handen. Hur känna den? Varm? Kal? Lukten?  Lyft upp den och placera den på övre bakre delen av huvudet. Låt den ligga kvar. Behåll uppmärksamheten på den, öppna ögonen och börjar läsa. Många läser dubbelt så fort bara genom att göra denna enkla övning, du riktar uppmärksamhet till den delen av huvudet så ökar du blodgenomströmningen och aktiviteten på syncentrat. Synfältet blir klarare, bredare och det går lättare att läsa.

3)Återskapande – att träna upp förmågan att lyfta fram information ur minnet. Börja med ett blankt papper.  Skriv ner så mycket av det du har just läst, gärna i form av en tankekarta. Det är viktigt att du slår igen boken, eftersom det medför att du börja träna upp att hämta fram information . Du bygger upp din förmåga att minnas och förstå.

Du kan med fördel prata om boken.

 Helhetsläsning är en process. När du är klar med det tredje steget så fortsätter du med det första. Ny Förstrukturering, lägg till nya frågor, bygg vidare på din helhetsuppfattning genom att bläddrar rakt igenom boken och läs första och sista siden i varje kapitel. Tillämpa de höga hastigheterna under bara någon minut. Gå vidare till återskapande och fyll på din tankekarta. Det blir betydligt lättare att navigera över stora informationsmängder. Det blir inte lika viktigt att du läsa varje sida i en bok. Grundstrategin kan föras över till andra områden.

Helhetsläsning
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s