Bekräftelse

Jag fick en tankeställning den sista lektionen på min KBT kurs när vår lärare berättade att vi är alla själviska i botten. Det hör till var natur. Kan vi aldrig göra någonting för någon utan att förvänta bekräftelse?

trust security love
Tillit

Idag jag och gubben min gick till affären tillsammans, det är bara en kort promenad. När vi var klar och gick fram till dörrarna vi såg att det hade började ösa ner, riktiga stora droppar. Han satt ner hans bärkassen och sa till mig – vänta du här, jag går hem och hämtar bilen! och steg ut i regnvädret. Var detta en självisk gest? Vad var han utefter?

Jag hittade något skrivit av Helena Bingham, psykolog med psykodynamisk och KBT-terapeutisk inriktning, verksam vid Psykoterapiforum i Uppsala  som jag tyckte var riktigt att komma ihåg –

Hur viktigt är det att bekräfta varandra i en relation?
– Det är jätteviktigt. Man brukar säga att det man sår får man skörda. Om vi sår omtanke och kärlek i förhållandet ökar möjligheterna att få bekräftelse tillbaka. Bekräftelse ger också en bra grogrund för att förhållandet ska utvecklas.

Hur gör man då?

– Att bekräfta varandra på ett sunt sätt i en parrelation tror jag innebär flera saker, bland annat att man är medvetet närvarande med varandra när man umgås. Den som känner av partnerns genuina intresse och engagemang känner sig också betydelsefull. Allt som handlar om omtanke om den andre ger en djupare kontakt och känsla av samhörighet.

Hur vet man att man gör rätt?
– Man ska bemöta sin partner på det sätt som han eller hon behöver, inte på det sätt som man själv vill bli bemött. För att lyckas ska man ta reda på vad som är viktigt för den andre. Risken med att bara utgå från sig själv och sina egna behov är att man gör allt för att ens partner ska känna sig uppskattad. Men den andre känner sig inte alls sedd och bekräftad.

Har alla människor behov av bekräftelse?
– Ja, Alla människor har ett medfött behov av att känna sig accepterade och omtyckta för den man är. Det finns ett talesätt som säger att ”man blir till i betraktarens ögon”. Det betyder att vi behöver bli lyssnade på, speglade och förstådda av vår omgivning. Det ger lugn och trygghet och skapar en känsla av tillhörighet och sammanhang. Vi behöver alltså känna oss omtyckta och bekräftade för den person vi är på ett sunt sätt.

Kan bekräftelsebehovet gå till överdrift i en relation?
– Risken finns. En person som är otrygg och som inte tycker om sig själv tenderar att alltid sträva efter att få andras bekräftelse på att duga. Där kan bekräftelsebehovet bli för stort, för då spelar det ingen roll hur mycket den andre visar sin uppskattning. Den personen blir i alla fall aldrig nöjd.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s