Selektiv varseblivning hindrar oss från att se sanningen om andra människor

Selektiv varseblivning – jag ha funderade länger på vad det betyder så jag använde lexikonet och googlade och hittade till slut en bra beskskrivning på Councelling Central som jag ha översätt. Den förklarade mycket men då började ja också fundera på innehållet av texten – om vi endast ser vad vi väljer att se, hur mycket missar vi då? Tänk om du hade mött din make/maka idag. Då hade du inte haft några förutfattade åsikter som kunde påverka din uppfattning om deras personlighet nu? – då det blir det inget selektivt i det du upplever. Eller?

perception, selektiv varseblivning

Varseblivning  (Perception) beskrivs som processen att kategorisera och tolka information. Den beskriver också hur vi uppnår en medvetenhet eller förståelse av den sensorisk information vi upplever varje dag. Hur kan vi vara selektiva i hur vi behandlar denna information?
Selektiv varseblivning beskriver hur vi kategoriserar och tolkar sinnesintryck på ett sätt som gynnar en kategori eller tolkning framför en annan. Med andra ord, selektiv varseblivning är en form av partiskhet eftersom vi tolka information på ett sätt som är identiskt med våra befintliga värderingar och övertygelser. Psykologer tror att denna process sker automatiskt. Men varför skulle detta ske i första hand?
Det finns två grundläggande skäl för denna process. Den första är att vi använder ofta tidigare erfarenheter för att bilda dagens verklighet och sätt att tänka. Det andra är att om vi hela tiden reagerade på varje individs stimulans under dagen, skulle vi bli helt överväldigad. Med selektiv varseblivning filtrerar vi ut information som vi anser vara onödiga, bygger på våra värderingar och övertygelser. Hur många gånger stöter du på en situation som du inte känner till, bara för att relatera det till en liknande tidigare erfarenheter? Hur många gånger har du sett en sekvens av annonser i TV, och bara tänka på en som du var särskilt intresserad av? Så varför skulle vi ens tänka på denna process om det händer automatiskt och verkar inte göra oss någon verklig skada? (Councelling Central)

(och nu komma det intressant dela)

Man bör komma ihåg att selektiv varseblivning hindrar oss från att se sanningen om andra människor på grund av etiketter vi redan tillämpa på dem.  Vi ser bara det vi väljer att se. Det kan begränsa våra möjligheter att bilda komplexa och uppfylla vänskap och relationer. Ju mer medveten du blir om denna process och just dina triggers, desto bättre utrustad kommer du att vara att hantera situationer och förhållanden på olika sätt, i vissa fall kanske ett mer känslomässigt hälsosamt sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s